Zalaszám ASP központ
 
ASP alkalmazások

Az e-térség projekt eredményei

2009. augusztus 31.

Az e-térség projekt eredményei - Zalaszám ASP Központ
Lenti Város Önkormányzata 2006. februárjában az INTERREG IIIA Közösségi Kezdeményezés, Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006  keretében pályázatot adott be az Önkormányzati munkafolyamatok kommunikációs technológiákkal történő támogatására.

Az e-térség pályázat megírására és beadására az önkormányzatot az késztette, hogy nem voltak az információ- és kommunikációtechnológia követelményeinek megfelelő, elemezhető adatnyilvántartások, minden egyes szoftverrendszer egy külön információszigetet képezett és ezáltal lassabb, bonyolultabb volt az ügyintézés, az információkezelés.
A projekt Lenti kistérség 51 településéből Lenti városát, valamint Csesztreg, Rédics, Zalabaksa székhelyű körjegyzőségek mindösszesen 21 települését érintette.
A projekt eredményeként gyorsabb, egyszerűbb, profibb adatbevitel és ügyintézés, hatékony információkezelés valósult meg, megkönnyítve az önkormányzatok közigazgatási ügyvitelét, valamint az állampolgárokat érintő információk, dokumentumok elérhetőbbé tételét hely és időbeli korlátozás nélkül.

Az előbbiekben említett problémák kiküszöböléséhez, a célok megvalósításához szoftverfejlesztést hajtottunk végre, kiépítésre került egy költségvetési integrált gazdálkodási rendszer a Zalaszám Informatika Kft. közreműködésével, kiváltva a régi DOS-os felületű egyéni közigazgatási adatbázisokat. A kialakított integrált rendszer, az OrganP eleget tesz a költségvetési gazdálkodásra vonatkozó mindenkori hatályos jogszabályok előírásainak, kiváltva a papír alapú, manuálisan vezetett nyilvántartásokat, a többszörös adatrögzítéseket, felgyorsítva a megfelelő információk megszerzését, biztosítva a vezetők közvetlen információ lekérését. Az OrganP teljeskörűen támogatja a költségvetési gazdálkodás feladatait, melynek főbb moduljai a következők:

  • költségvetés-tervezés, előirányzat-kezelés,
  • kötelezettségvállalás,
  • pénzügy (vevő folyószámla, számlázás, szállító folyószámla, számla likvidáció, áfa elszámolás, bank, utalások, házipénztári elszámolások),
  • készlet, eszköz-gazdálkodás,
  • főkönyv, beszámoló,
  • vezetői információ.

Az e-térség projekt eredményei - Zalaszám ASP Központ
Az OrganP rendszer üzemeltetése internetes alkalmazásszolgáltatás (ASP) keretében történik, vagyis a rendszert a Zalaszám ASP Központ szerverein lehet elérni.
Az OrganP IRKA alrendszere is bevezetésre került, megvalósítva ezáltal az ügyiratkezelés és pénzügyi információs rendszer egy integrált rendszerben történő alkalmazását. Az IRKA alkalmazási módszereiben és az informatikai támogatás szintjén is egységes, áttekinthető iratkezelési rendszert valósít meg, támogatja az iratkezelési, iktatási feladatok teljes vertikumát, átfogja minden egyes szervezeti egység iratkezelési tevékenységét, végigkövetve az iratok életútját, segítve a nagytömegű iratjellemzők feldolgozását, megalapozva a papír nélküli ügyintézés jövőbeni fokozatos megvalósítását.
A projekt keretében, az OrganP és az IRKA programok bevezetése mellett az önkormányzatoknál a szükséges technikai feltételek kialakítása, hardverek - asztali gépek, laptopok, multifunkcionális nyomtatók -  beszerzése is megtörtént.
A bevezetett rendszerek zökkenőmentes használatához feltétlenül szükség volt a heterogén számítógépes ismeretekkel rendelkező felhasználók alapos oktatására. Az új rendszert, mely 2008. január elsejétől indult, a kollégák gyorsan megszokták, megszerették.
A projekt keretén belül, az elektronikus ügyintézés megvalósításához létrehozásra került egy webportál, a www.elenti.hu, melyen keresztül a térség lakosai számára megvalósul a nyilvános adatokhoz való könnyebb hozzáférés. A rendszer lehetőséget nyújt arra is, hogy az ügyfél bármely ügy intézése céljából az interneten keresztül időpontot foglaljon, valamint formanyomtatványt töltsön ki és le az oldalról, ami által időt takaríthat meg.

Lenti Kistérség szintjén elkészült az információs társadalom stratégiája, melyben az aktuális informatikai infrastruktúra, alapszoftverek, alkalmazások, környezetelemzés, az önkormányzat informatikai célkitűzései, ügyfélbarát önkormányzati működés fejlesztése (e-önkormányzat megteremtésének alapjai) kerültek leírásra. A stratégia keretében történt helyzetfelmérés kiterjed a közigazgatási, a vállalkozói, a civil szféra, valamint a Lenti Kistérségben található teleházak és az intézmények széles vertikumára.

Az „e-térség” projekt folytatását célozza egy újabb pályázat, melynek részét képezi az OrganP, és a www.elenti.hu honlap továbbfejlesztése. Az OrganP fejlesztés célja a tárgyi eszköz modul bővítése leltározást támogató vonalkód alkalmazásával. A honlapfejlesztés célja a honlap funkcióbővítése, a már működő portálon, melynek eredményeként on-line űrlapkitöltés és elektronikus úton történő visszaküldés lehetséges. Az időpontfoglalást bővíteni kívánjuk SMS alkalmazásával. Az ügyfelek ezen szolgáltatásokat ez év szeptember közepétől tudják igénybe venni.

:: Vissza ::
Kérje rendszerbemutatónkat
Előre egyeztetett időpontban és helyen, munkatársaink részletesen bemutatják alkalmazásainkat.
Kérdése van?
Szakértőink válaszolnak
 
Zalaszám Informatika