Zalaszám ASP központ
 
ASP alkalmazások

Mi az ASP?

Bővebb információt kérek! Rendszerbemutatót kérek!  

ASP - a költséghatékony szoftverhasználati konstrukció

Az ASP (Application Service Providing) - magyarul alkalmazás-szolgáltatás, vagy alkalmazás-bérlet – egy új üzleti és egyben technológiai konstrukciót jelent.
Az ASP keretében a felhasználók a tevékenységük támogatásához szükséges ügyviteli, vagy egyéb szoftvereket úgy veszik igénybe, hogy interneten keresztül kapcsolódnak a szolgáltatónál elhelyezett szerverekhez, az ezeken működő adatbázisokhoz és az adatokat kezelő programokhoz. A felhasználói gépeken csak egy egyszerű böngészőprogramnak kell futnia és internet kapcsolattal kell rendelkeznie.

Egyfajta outsourcing

Egyre több szervezet vesz igénybe outsourcingot (erőforrás kihelyezést), vagyis a tevékenységi köréhez nem közvetlenül kapcsolódó feladatainak - mint például a könyvelés, bérszámfejtés - ellátásához arra specializálódott cégek szolgáltatásait. Az ASP esetében a felhasználó szoftveralkalmazást vesz igénybe a hozzá kapcsolódó hardver és üzemeltetési szolgáltatásokkal együtt. Így a felhasználó a napi szakmai, ügyviteli feladatait maga látja el, míg minden egyéb kapcsolódó feladat, mint az adattárolás, adatmentés, szoftverfrissítés, alkalmazás és szerver infrastruktúra üzemeltetése, fenntartása kihelyezésre kerül.

Jóval több mint alkalmazás-bérlet

Az ASP szolgáltatás nem egyszerűen alkalmazás-bérletet jelent. A szolgáltató nem csak a háttér-infrastruktúra üzemeltetés, rendszerfelügyelet terheit veszi le a felhasználó válláról, hanem a szoftverüzemeltetést, jogszabálykövetést, frissítések telepítését, HelpDesk szolgáltatások nyújtását és egyéb feladatokat is ellát a szolgáltatási díjért.

Az ASP gazdasági előnyei

ASP konstrukció választása költség- és erőforrás-kímélő megoldás. Jelentősen csökkenthető a kezdeti befektetés nagysága, és a bevezetéshez szükséges idő. A felhasználónál jelentős megtakarítás a belső informatikai szakemberek képzési, munkaidő-ráfordítási igényének csökkenése a hagyományos konstrukciókhoz képest. Lényegesen kevesebb erőforrást vesz igénybe a felhasználói gépek felügyelete, karbantartása. Ráadásul a felhasználói PC-knek nem kell olyan paraméterekkel rendelkezniük, mint ha rajtuk futnának a programok. Ez ugyancsak költségmegtakarítást jelent a bevezetésnél is, hiszen egy komolyabb szoftverrendszer olyan erőforrás igényű, hogy emiatt a bevezetés során sokszor új gépek beszerzésével is kell kalkulálni, míg ASP esetén általában elegendőek a meglévő, szerényebb képességű gépek is. És akkor szerverekről még nem is beszéltük.

Az ASP szolgáltatás így technológiailag és gazdaságilag is kedvező megoldást jelent olyan kisebb szervezeteknek is, akik a feladataikat széles körben támogató, integrált szoftverrendszerekhez a hagyományos módon nem juthattak volna hozzá, azok magas beruházási, üzemeltetési költségei miatt.

Összefoglalva, az ASP előnyei a következők:

- beruházás helyett költség
- költségkímélő
- bérleti konstrukció - tervezhető költségek
- nagyobb koncentráció a szakmai tevékenységen
- folyamatosan korszerű technológia
- megbízható, biztonságos működés
- nagyobb adat és informatikai biztonság
- alacsony hardverigény
- naprakész frissítés, jogszabálykövetés


Önkormányzati alkalmazásainkról és ASP szolgáltatásainkról részletesebb információért, bemutatóért válasszon az alábbi lehetőségek közül:
Kérje rendszerbemutatónkat
Előre egyeztetett időpontban és helyen, munkatársaink részletesen bemutatják alkalmazásainkat.
Kérdése van?
Szakértőink válaszolnak
 
Zalaszám Informatika